Dino-Lite USB-Mikroskop, Mätfunktion och Kalibrering

Vi får ofta förfrågningar vilken noggrannhet mätfunktionen i mjukvaran har vid uppmätningar som görs i Dino-Lite USB-Mikroskop. Vad många inte känner till är att du själv kan kalibrera mätfunktionen i Dino-Lite USB-Mikroskop. Det går till så att du betrakar ett föremål med givna mått (t.ex. en passbit tagen ur en passbitsats på www.mikrometer.se >> ). Då kan du göra en mycket noggrann kalibreringen av din Dino-Lite, som t.o.m. i viss mån följer ISO-standarden.  Den förinställda kalibreringen som gjordes vid tillverkningen av USB-Mikroskopet, är tillräcklig i de flesta fall. Du kontrollerar det enkelt med en passbit, t.ex.

Följ denna manual för att kalibrera mätfunktionen på ditt Dino-Lite USB-mikroskop.

1. Välj en känd storlek som tex. en  kalibrerad passbit, att användas för kalibrering. Ta en bild av den valda mätningen. 
2. Öppna bilden av mätningen.
3. Bestäm förstoringens värde genom att läsa från Dino-Lite justeringsratt. Skriv in detta värde i “Input Mag” som du finner i övre högra hörnet på skärmen.
4. Klicka nu på mät-ikonen överst på sidan och välj “Kalibrering”.
5. Programmet ber dig då att göra en mätning av det valda föremålet (passbiten).
6. Gör en provmätning genom att klicka på start-och slutpunkt över en känt mätvärde (såsom exempelvis 5mm ). Ett mätvärde före kalibrering visas (5.179mm i exemplet nedan)
7. Ange exakt kända mätvärdet provet (5.0mm i detta exempel) i “Justerad förstoring.”klicka på “OK”
8. Programvaran kommer automatiskt att kalibrera förstoringen och visar den justerade förstoringen vid övre högra hörnet av bilden.
9. Nu är programvaran redo för att kompensera för din kalibrering med den justerade förstoringen. För att  kontrollera kalibreringen gör du helt enkelt ny mätning med ett prov med ett känt mätvärde.
Denna vägledning fungerar också naturligtvis till Dino-Lite USB-Okular.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *