Beskrivning
76-1001014
76-1001014
Vibrio
Det finns ett 30-tal olika Vibrio-arter. Det är i huvudsak tre av dessa som är viktiga i matförgiftningssammanhang: Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae och Vibrio vulnificus. Som matförgiftningsbakterie är Vibrio i första hand förknippad med fisk och skaldjur, till exempel kräftor, räkor och ostron. I Sverige provtas för närvarande vissa partier fisk och skaldjur som importeras från vissa länder där det tidigare har varit problem, med avseende på patogena Vibrio spp. Vibrio förekommer i vatten, främst i marina, kustnära miljöer. V. parahaemolyticus förekommer i bräckvatten och kustnära vatten över hela världen, men vanligen hittas de inte i öppet hav. V. cholera förekommer i kustnära vatten och kan, till skillnad från V. parahaemolyticus, finnas i sötvatten och har även hittats i floder. Tarmen hos människan är en reservoar för Vibrio cholerae.
Förekomsten av Vibrio är starkt korrelerad med förhöjda havsvattentemperaturer. De trivs bäst efter en tids värme då vattnet har hunnit värmas upp eller i regioner där det är varmt året runt. Tillväxten stimuleras om det finns salt närvarande och vissa arter kräver salt för tillväxt.
Utbrott och fall
V. parahaemolyticus förekommer sällan i så höga halter i fisk och skaldjur, med undantag för exempelvis ostron, att de ger upphov till sjukdom hos friska vuxna, men vid en gynnsam temperatur förökar den sig snabbt. Det är därför viktigt att förvara fisk och skaldjur i kyla. Det är också viktigt att tänka på hanteringen av rå fisk, exempelvis vid tillagning av sushi. I tvåskaliga skaldjur kan bakterier ackumuleras och halterna av Vibrio kan vara så höga att de kan ge matförgiftning.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.